Villa Jongerius (1935-heden)

©Daan Claessen Gemeente Utrecht

  De Utrechter Jan Jongerius was aanvankelijk hovenier maar werd al snel ook zakenman. Zo handelde hij in benzine en werd hij in de jaren twintig ook Forddealer. Vanaf 1926 verschenen er daarom  steeds meer werkplaatsen rondom zijn oude hovenierswoning bij het Merwedekanaal.

©Daan Claessen Gemeente Utrecht

  Op de plek van de varkensstal (links) werd in 1926 de eerste werkplaats met kantoor gebouwd. Daarna volgden een verbouwing van de oude familiewoning en de bouw van werkplaatsen links van de hovenierswoning. Deze reconstructie is van rond 1928-1930.

©Daan Claessen Gemeente Utrecht

 

De zaken gingen goed en de oude hovenierswoning was
omstreeks 1936 dan ook vrijwel helemaal ingebouwd door werkplaatsen en hallen. Rond die tijd zal Jan Jongerius de plannen hebben gesmeed voor de bouw van een nieuw kantoor en de bijzondere villa die allebei nog steeds aan de Kanaalweg te vinden zijn.


©Daan Claessen Gemeente Utrecht

 

In 1936 liet Jongerius een nieuw kantoorgebouw neerzetten in een voor die tijd zeer moderne en functionele stijl. Bijzondere details waren de grote luifel bij de ingang en de torentjes aan beide zijden. Twee jaar later was ook de bijzondere villa een feit. Ook die was in een voor Utrecht volstrekt nieuwe architectuur gebouwd, gebaseerd op Amerikaanse voorbeelden. Dat was ook niet zo gek want Jongerius handelde vooral in Amerikaanse producten als Ford, Lincoln en Texaco.


©Daan Claessen Gemeente Utrecht

  Het opvallende complex van villa en kantoor met de bijbehorende tuin gezien vanuit het zuidwesten. Vanaf
deze hoek zijn de torentjes en de luifel van het kantoor goed te zien. Ook de mooie stroomlijn van de villa met de ver naar voren stekende balkons met afgeronde hoeken is goed zichtbaar.

©Daan Claessen Gemeente Utrecht

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek aanzienlijk uitgebreid. De grote hallen werden in 1942 door de Duitsers in beslag genomen. In november 1944 werd het bedrijf door de Engelsen  gebombardeerd. De fabriekshallen raakten daarbij zwaar beschadigd. Na de oorlog werd alles hersteld en volgden nieuwe uitbreidingen. Hoewel er aanvankelijk veel werk was, ging Jongerius toch in 1955 failliet. De beroemde villa is sinds enkele jaren weer in ere hersteld.

Wie meer wil weten over Jongerius en de bijzondere villa kan het boek lezen ’"T Komt in Orde. Het ware verhaal achter villa Jongerius" door Bettina van Santen.